De bib schotelt culinaire romans, gedichten en films voor waarmee je de komende maanden je (lees)honger weer kan stillen.
Een aanrader op deze thematafel is De kok van Martin Suter. Het is een roman, waarbij het water je in de mond loopt. De uit Sri Lanka afkomstige Maravan, de kok in deze roman, maakt letterlijk betoverende gerechten. Hij heeft de kunst om te koken afgekeken van zijn tante bij wie hij opgroeide in Sri Lanka. Door de ingrediënten zo te mengen en te combineren maakt hij lustopwekkende gerechten. Maar Maravan heeft helaas meer aan zijn hoofd en het verhaal gaat dus over meer dan over koken en lekker eten alleen. Het gaat ook over louche praktijken, over de strijd tussen de Tamils en het regeringsleger en over het leven als illegaal en als kok. Gewaagde onderwerpen dus, maar het luchtige en soms ook nuchtere schrijven van de auteur maakt dat alles vlekkeloos in elkaar past.
Iets helemaal anders is het intrigerende boek Dieren eten van Jonathan Safran Foer. De auteur onderzoekt de vraag waarom we dieren eten en hoe de bio-industrie werkt. Safran Foer combineert hierbij filosofie, wetenschap en undercoverjournalistiek. Het boek werd meer dan een ethisch pleidooi voor een vegetarische levensstijl. De afwisseling tussen de verklarende stukken, wetenschappelijk bewezen effecten en persoonlijke herinneringen van de auteur maakt Dieren eten tot een boek voor een ruim publiek. Het stelt vragen over wat we in onze mond stoppen, vragen die kritisch denkende mensen onmogelijk onberoerd kunnen laten.
Onze lijst met (lekkere) boeken en films vind je hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten