donderdag 16 mei 2013

40 tinten groen. Ontdek Ierland in de bib!Maak kennis met de Ieren en hun verhaal. De Ierse cultuur is duizenden jaren oud, dat belooft dus een boeiende culturele ontdekkingsreis!

Ierland heeft een bijna onuitputtelijk arsenaal aan schrijvers die een stempel hebben gedrukt op de literatuur. De bekendsten hebben zowel romans, gedichten als toneelwerken geschreven. Denken we aan Oscar Wilde, James Joyce en Jonathan Swift. William Butler Yeats (Nobelprijs literatuur 1923) schreef gedichten en toneelwerken. Samuel Beckett schreef vooral verhalen en toneelwerken. Deze Nobelprijswinnaar literatuur ('69) schreef o.a. het toneelstuk 'Wachten op Godot'.
Bram Stoker's naam is dan weer vooral verbonden aan 'Dracula', zijn gothic novel.
De romans van Roddy Doyle, Maeve Binchy, Marian Keyes, Colm Tóibín,.. zijn publieksfavorieten en de Ierse jeugdauteurs Eoin Colfer (serie 'Artemis Fowl') en Darren Shan ('De wereld van Darren Shan' en 'De Demonat') vallen in de smaak bij de jeugd.

Muziek staat centraal in de Ierse cultuur. In veel pubs kan je proeven van stevige folk en  heel wat Ierse artiesten zijn bekend tot ver buiten Ierland. Denk maar aan The Corrs, Therapy?, U2, Sinéad O'Connor, Enya, Bob Geldof, Johnny Logan, Riverdance, Lord of the dance,... Ook de ietwat mysterieuze keltische muziek is absoluut het ontdekken waard.

De filmwereld gonst van de klinkende namen van Ierse acteurs. Colin Farrell won een golden globe voor zijn rol in 'In Bruges', Pierce Brosnan speelde o.a. de rol van James Bond, Liam Neeson kreeg de hoofdrol in 'Schindler's list',... Bovendien werden er in het verleden diverse oscars uitgereikt aan Ierse regisseurs. Zo viel Jim Sheridan in de prijzen met 'My Left Foot' en met 'In the Name of the Father'.

Wie interesse heeft voor de Ierse cultuur vindt zeker zijn gading bij de lees-, kijk- en luistertips van de bib!
Geen opmerkingen: