maandag 4 februari 2013

Ontdek en beleef de muziek van Maurice Ravel met musicologe Katelijne Dessein


Het werk van Maurice Ravel vormt bij uitstek een spiegel van de boeiende periode waarin hij leefde en werkte : de prille  twintigste eeuw. 
Zowel impressionisme, expressionisme als neo-classicisme komen aan bod tijdens deze boeiende, muzikale avond, verzorgd door musicologe Katelijne Dessein.
Wanneer: donderdag 7 maart, 20-22 u.
Waar: Bibliotheek Kontich – Sint-Jansplein 8 – 2550 Kontich
Prijs: 4 eur – inschrijven in de bib of online.

Met een vader van Zwitserse afkomst en een Baskische moeder is Maurice Ravel toch van kindsaf in Parijs opgevoed. Hij kreeg compositielessen van Fauré en kwam in contact met Chabrier en Satie. Via zijn moeder kreeg hij de liefde voor Spaanse muziek mee (Habanera, Bolero);  zijn precieze en vormvaste composities  ontlokten aan Debussy dan weer de giftige opmerking dat hij “een Zwitserse horlogemaker” was. 
Ravel heeft nooit een officieel ambt aanvaard, weigerde officiële onderscheidingen, had slechts enkele vrienden en een drietal leerlingen. Hij vestigde zich in een onopvallend landhuisje in Montfort-l'Amaury.  De sprookjeswereld en de onbevangenheid van het kind inspireerden hem tot enkele van zijn mooiste werken : ‘L’Enfant et les sortilèges’ en ‘Ma mère l’oye’.


Geen opmerkingen: