vrijdag 9 november 2012

Nieuwe lees- kijk- en luistertips in de bib: Krasse knarren in woord en beeld


Het jaar 2012 werd uitgeroepen tot het Europees jaar voor actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties.  Het jaar is wel al flink gevorderd, maar we willen dit thema toch heel graag nog even in de kijker zetten. Op deze website vind je hier meer informatie over: http://europa.eu/ey2012/ey2012.jsp?langId=nlGedurende de maanden nov/dec zetten we verhalen (boeken, speelfilms, luisterboeken, daisy-boeken, grootletterboeken, ...) met ouderen in de hoofdrol, of door auteurs/regisseurs op gevorderde leeftijd gecreëerd, in de kijker.
Een brainstormsessie door de bibliotheekmedewerkers leverde al snel een aantal romans op waarbij ouderen de hoofdrol spelen. ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ van Dimitri Verhulst , ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonas Jonasson, ‘Italiaanse schoenen’ van Henning Mankell,  ‘Zondaarskind’ van Marion Pauw, ‘Het huis van de schildpadden’ van Annette Pehnt, ‘Nee, ik wil niet bij een leesclub’  van Virginia Ironside,... .
Acteurs hebben vaak op oudere leeftijd veel karakter en charisma.  Deze gelauwerde films met acteurs die door de jaren ‘gerijpt’ zijn, kunnen wij zeker aanbevelen: ‘Wolke 9’, ‘Ladies in lavender’, ‘Gran Torino’, ‘Pauline&Paulette’, ‘The fog of War: eleven lessons from the life of Robert S. McNamara’.
Ook veel muzikanten zijn op oudere leeftijd nog heel actief. Denk maar aan Toots Thielemans, Paolo Conte, Cesaria Evora, Omara Portuondo, Leonhard Cohen, ... . Wist je trouwens dat het volgen van muzieklessen of het spelen van een instrument ideaal is om je geheugen te trainen en je brein op scherp te houden?
Deze trefwoorden in de catalogus leiden je naar verhalen en/of informatie in onze bib: ouderen, ouder worden, ouderdom, ouderenbeleid, ouderenzorg, ouder-kindrelatie, grootouders, ... . 
Laat je verrassen door onze lees-, kijk-, en luistertips van en over allerlei creatieve geesten die echt niet achter de geraniums bleven zitten!

UitTip : Walter van den Broeck te gast in de bib van Kontich op zondag 18 november!
Geen opmerkingen: